Monday, March 14, 2011

Ayam goreng berempah, Udang masak lada hitam dan Air Asam Tomato



Menu ni untuk lunch on last weekend..ayam tu kita marinate dgn serbuk kunyit, garam, serbuk kari , tepung dan biji ketumbar yg ditumbuk kasar. Pastu goreng sampai garing. Udang pulak dimasak bersama bawang besar, serbuk lada hitam, kicap dan sedikit tepung untuk memekatkan kuah. Air asam tomato pulak kita start dgn tumbuk cili merah, cili padi bersama sedikit belacan, masuk sedikit garam, gula dan perahan asam limau, pastu hiris bawang besar dan cili. Tiga serangkai ni dimakan pula bersama nasi minyak simple gitu. Untuk nasinya pula kita tumis bawang putih dan merah yg dimayang halus dengan sedikit butter dan minyak. kalau ada ghee lagi sedap. Pastu masuk susu cair/pekat ikut rasa. Campur air dan garam. Campur dalam beras yg telah dibersihkan. Masak la seperti biasa. Akhirnya..jamu selera bersama family tersayang.:-)

No comments:

Post a Comment